Olipa kivat yt’t! Lausahdus, jota työpaikalla kuulee harvoin. Yt-neuvottelut liittyvät usein tilanteeseen, jossa yrityksellä menee taloudellisesti huonosti tai suunnitellaan jonkin (osa)toiminnon alasajoa. Kyllä, yt’itä käytetään myös menettelynä silloin, kun väkeä ei välttämättä ole tarkoitus vähentää, vaan organisaatiota ja osaamista halutaan suunnata uudelleen. Yhtä kaikki, nämä kaksi kirjainta saavat yleensä ihmisten mielet harmaiksi ja työpaikan tunnelmat varpailleen.
Vaan pitääkö tämän olla näin? Olisiko realismia ajatella, että ajoittain yrityksen pitää uudistua kertarytinällä ja se on ihan ok (sen lisäksi, että yrityksen pitää uudistua jatkuvasti, ihan ilman yt’itäkin)? Noin tuhannen yt-neuvottelun kokemuksella uskallan sanoa, että parhaimmillaan yt-neuvottelut voivat olla organisaation tunnelmia parantava vaihe ja osa muutosprosessia, jonka välttämättömyyden kaikki tunnistavat jo ennalta: ”Tätä me odotimme ja näin tämän pitikin mennä!”
Miten tähän päästään? No viestinnällä tietenkin. Avoimella tiedon jakamisella ja johdon ja henkilökunnan vuorovaikutuksella koko miehistö on perillä siitä, mihin alus on kulloinkin menossa ja mikä keli ulkona on. Parhaimmillaan seuraavan kvartaalin tai pidemmänkin aikavälin ennusteita rakennetaan ja seurataan yhdessä eikä ensimmäinen ilmakuoppa tule kenellekään täytenä yllätyksenä (no joo – yllätyksiltä ei voi koskaan täysin välttyä).
Avointa yrityskulttuuria ei rakenneta yhtäkkiä ja varmuudella siihen nojaaminen on myöhäistä silloin, kun myrsky yllättää eikä siihen ole varauduttu. Mutta väärää hetkeä rakennustyön aloittamiseen ei ole. Neuvomme Debut-tiimimme kanssa mielellämme siinä, miten rakennustyö on syytä käynnistää. Katsotaan asioita niin johtamisen, ihmisten ja kannattavuuden näkökulmista. Debut – 3D :)
コメント